Reacția organismului la stres

img_4501

Viața noastră este plină de o varietate de evenimente – așteptate și neașteptate, plăcute și nu prea. Anume neplăcerile de multe ori ne scot din sărite. Lipsa de pregătire pentru schimbările bruște în mediul nostru înconjurător provoacă în organism o reacție puternică, numită stres. Chiar și un eveniment pozitiv poate provoca stres, în cazul în care este însoțit de o reacție emoțională puternică.

S-ar părea, că stresul este doar o problemă psihologică. Însă, de fapt, totul este mult mai complicat: izbucnirea emoțională este urmată de niște reacții fizice și chimice în organism, care acționează nu în cel mai bun mod asupra sistemului imunitar și diminuează rezervele interne ale organismului. Ca rezultat – organismul slăbit „deschide” ușile pentru infecțiile virale, cum ar fi răceala și gripa. Studiile au confirmat faptul, că starea noastră emoțională afectează direct modul în care apare, curge și se vindecă boala. Rezultatele observațiilor arată, că oamenii, care simt permanent sentimentul de singurătate, depresie – sunt mai sensibili la gripă, decât cei, care sunt mulțumiți de viață, au un serviciu iubit și bunăstare în familie.

Orice situație de urgență sau mici probleme casnice, munca grea cu program non-standard sau nivelul ridicat de zgomot de fond – toți aceștia sunt niște factori, care vor duce în mod inevitabil la epuizarea organismului. În primul rând suferă sistemul nervos. Probabil ați auzit expresia „toate bolile apar din cauza nervilor”. Și acest lucru este adevărat, fiindcă bunăstarea generală a omului depinde direct anume de starea sistemului nervos.

how-to-relieve-stress-in-daily-life-1Cum poți lupta cu stresul? Pentru a normaliza reacția organismului la stres, în primul rând, trebuie să-ți schimbi atitudinea ta față de situațiile negative, să-ți construești o atitudine pozitivă. Aici îți vor ajuta diferite metode de relaxare: sauna, baia de aburi, masajul, yoga, antrenamentul autogen, comunicarea cu animalele, contemplarea unor imagini frumoase, a naturii, etc. În afară de acestea, trebuie să-ți hrănești în mod regulat organismul cu substanțe minerale și vitamine. Mai întâi de toate vitaminele B și C, calciu, magneziu, zinc și fosfor. Magneziul este implicat în reglarea ritmului cardiac, zincul reduce oboseala, iar calciu are un efect de întărire general.

Dacă este necesar, ia preparate de multivitamine. Nu uita să te răsfeţi cu produse gustoase și sănătoase: ciocolată, nuci, fructe uscate. Mănâncă corect – trebuie să ai o alimentație completă și sănătoasă. Mai mult decât atât, în lupta cu stresul un ajutor neprețuit îți vor aduce plantele medicinale – melissa (balsam de lămâie), mușețel, tei, sunătoare, etc. Acestea te vor ajuta să te relaxezi și să te liniștești înainte de a merge la culcare și îți vor aduce o bună dispoziție până în ziua următoare.

Nu trebuie să lucrezi mult. Omul, care lucrează mult, este pur și simplu dator să se odihnească bine, astfel încât fiecare week-end ar trebui să fie mai interesant și plin de emoții pozitive, decât cel precedent. Du-te la cinema, teatru sau vreun muzeu. Bucură-te de viață, căci numai una avem!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *