Efectele Internetului asupra memoriei umane

img

Internetul oferă utilizatorilor o mulțime de informație, pe care o putem accesa la o singură apăsare de buton. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că noi devenim imediat mai deștepți și intelectual flexibili. Scriitorii și oameni de știință conduc o discuție cu privire la modul în care rețeaua mondială influențează asupra memoriei umanePe de o parte, curentul de date, care se schimbă în continuu, informația video și audio determină creierul să ignore partea ei mai puțin actuală, făcându-ne să ne distragem ușor.

Betsy Sparrow, profesor asistent la Universitatea Columbia, a efectuat o serie de experimente cu studenții, pentru a explica regularitatea cu care se schimbă percepția omului.

Unul dintre experimente a fost următorul: elevii au ascultat și au scris o serie de afirmații. Jumătate din ei li s-au spus că afirmațiile vor fi șterse, apoi s-a cerut de la ei să reproducă materialul primit. Acei subiecți, care se gândeau, că nu se vor putea baza pe înregistrările sale (care trebuiau să fie șterse) repovesteau sensul afirmațiilor mai bine. În cazul în care afirmațiile erau tipărite pe ecranul computerului, subiectul memoriza mai bine calea către fișierul în care se păstrau acestea, decât conținutul. Sensul experienței a fost acela de a arăta, că datorită prezenței „sugestiei” (se are în vedere găsirea informației pe Internet), memorizarea are loc mai greu.

Nicholas Carr prezintă un alt punct de vedere, în cartea sa «The Shallows». Orice bibliotecă electronică vă va permite să o descărcați. El susține, că „bombardarea” cu fluxuri de informație face atenția noastră să devină mai selectivă, extinde limita de adaptare și arată cât de flexibil poate fi creierul. Și cunoștințele, pe care elevul le va primi din acest flux, vor fi memorizate mult mai bine, deoarece sunt destinate anume pentru nevoile lui, sunt filtrate și selectate cu atenție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *