Cum să supraviețuiești iarna

561692553

Dacă presupunem, că iarna este un anotimp întunecat lung și rece al anului, care, contrar calendarului, durează nu trei, ci aproape cinci luni, este clar – nu putem trăi în așa condiții. Dar, din cauza că sigur nu ne putem muta în țările mai calde pentru a petrece toate aceste luni, iar iarna a venit deja – va trebui să luptăm pentru supraviețuire. Poți să intri în hibernare și să te trezești în condiții de siguranță în luna aprilie. Dar poți pregăti în prealabil tot ce ai nevoie, și poți petrece iarna nu numai fără probleme, dar chiar cu plăcere!

De exemplu, un acoperiș deasupra capului și mâncare în frigider avem, am cumpărat, de asemenea, o haină de blană, sania am pregătit-o încă din vară și a rămas foarte puțin pentru a completa întregul „minim de existenţă” de iarnă – în total sunt opt lucruri, fără de care pur și simplu nu putem supraviețui iarna.

Oamenii de știință au ajuns de mult timp la concluzia, că lipsa soarelui duce la oboseală, înrăutățirea diapoziției și poate provoca depresie. Pentru a nu umbla ca o umbră palidă greoaie, are sens să folosești soarele artificial în solar. Chiar și sesiunile foarte scurte te vor ajuta să te încălzești, să te relaxezi, să acumulezi căldură și vitamina D (care, apropo, este responsabilă pentru metabolismul calciului, întărește sistemul nervos și circulator, îmbunătățește sistemul imunitar). Un bronz ușor te va evidenția din mulțimea de concetățeni gri-verde și îți va ridica vitalitatea atunci când te vei uita în oglindă.

Însă, dacă din anumite motive nu poți merge la solar – încearcă un autobronzant. Este simplu, nu ia mult timp și poți efectua această procedură în condiții casnice. Desigur, nu vei obține vitamina D, în schimb hidratează, hrănește si reîmprospătează pielea, onferindu-i o nuanță de aur.

Iarna este o încercare serioasă pentru pielea noastră. Dimineața – ploaie și noroi, spre prânz – vântul și furtuna, iar spre seară vine un îngheț de până la -15 grade. Astfel de diferențe, cum, de altfel, și înghețul stabil sau pur și simplu vântul puternic, au o influență dăunătoare asupra pielii noastre. Ea se usucă, consumă substanțele nutritive acumulate în organism, se cojește și devine mai dură. În timp de iarnă crema (hidratantă, hrănitoare, fond de ten, etc.) este pur și simplu o necesitate. Majoritatea cosmeticienilor consideră, că iarna este obligatoriu să folosim fondul de ten – acesta creează un strat protector pe piele, care o protejează împotriva înghețului, vântului și împotriva zăpezii înțepătoare.

Dacă nu dorești să folosești fondul de ten – nu lipsi pielea cel puțin de hidratare și de hrănire. Orice cremă trebuie aplicată pe piele cu cel puțin douăzeci de minute înainte de a ieși afară. Iar în zilele cu înghețuri extrem de puternice este mai bine să folosești ziua o cremă hrănitoare, iar pe noapte – una hidratantă. În condiții de timp normal (până la -40 grade): ziua – hidratantă, iar hrănitoare – pe timp de noapte.

Și nu uita de crema de mâini. Odată cu fața, mâinile sunt la fel de vulnerabile la înghețuri. Razele ultraviolete (chiar și în cantități neglijabile de iarnă) sunt foarte dăunătoare și pentru ochi, și pentru pielea delicată din jurul ochilor. Razele solare se reflectă de la zăpada albă lucioasă, te orbește, te face să strângi pleoapele, și ca rezultat – apar noi riduri.

Apropo, toate cele de mai sus se aplică nu numai la stațiunile de schi (în aceste locuri, lipsa de ochelari anti-UV, în general, amenință cu arderea retinei), dar și la peisajul urban obișnuit. Deci, nu-ți ascunde ochelarii de soare în timpul iernii. Și chiar mai bine – folosește reducerile de iarnă: iarna, aproape în toate magazinele optice prețurile pentru ochelarii de soare sunt reduse cu 50-70%.

Scuza clasică de iarnă pentru a bea – „pentru a te încălzi”. De ce să nu urmezi tradiția? Cu minte, desigur. După o zi de lucru și jogging pe străzile înghețate, este atât de plăcut să mănânci un castron de borș fierbinte – cu o felie de usturoi proaspăt (pentru imunitate) și să bei un pahar de vodcă (pentru plinătatea senzațiilor). Sau să bei un pahar de coniac în bar – vasele de sânge se dilată, sângele circulă mai repede, și iată că te-ai încălzit și te simți confortabil. Orice băutură alcoolică tare sau medie, va revigora rapid organismul, care tremură de frig și te va ajuta să te relaxezi, nu numai psihologic, ci și fizic. Nu va strica să ai în bar o sticlă sau două de vin – știm cu toții, că iarna oamenii din toată lumea beau vin fiert.

Recomandăm insistent să nu faci abuz de alcool afară: din cauza alcoolului vasele de sânge se dilată, apare o iluzie de căldură, și în timp ce omul este fericit – organismul lui dă această căldură, în zadar, în mediul înghețat din jur. Și, fără să-și dea seama, îngheață complet și irevocabil.

Vei avea nevoie și de un cântar, deoarece iarna, consuul în exces de calorii este aproape garantat. În primul rând, schimbarea inevitabilă a alimentației sezoniere: în ciuda abundenței de fructe și legume proaspete în magazine, iarna acestea nu sunt la fel de gustoase, în schimb sunt mult mai scumpe. Vrei – nu vrei, dar vei fi nevoit să treci la produsele alimentare conservate, paste și cartofi cu cârnați. În al doilea rând, pentru a menține căldura în timpul iernii, organismul nostru are nevoie de mai multă energie, iar senzația de foame este mai acută decât vara: fiindcă să mănânci aproape întotdeauna înseamnă să te încălzești. În al treilea rând, iarna noi suntem mai puțin activi, preferăm să stăm lungiți în fața televizorului, înfășurați într-o pătură confortabilă, să bem un ceai fierbinte cu o bucățică (sau două) de tort. Iată și kilogramele în plus. Greutatea „de iarnă” o acumulăm foarte repede, dar să scăpăm de ea primăvara devreme, pe un fond de avitaminoză și slăbire generală a organismului, va fi oh cât de dificil. Așa că ține cântarul lângă tine și păstrează situația sub control.

Iarna este o sarcină serioasă pentru organism, deci nu aștepta căldura verii – mergi și te odihnește în timpul iernii. Încearcă snowboardul sau schi, care sunt acum ”la modă” – nu este atât de dificil să te înveți, pe cât pare. Săptămâna va zbura nesimţit, dar vei respira aer curat, vei dormi bine și vei avea un somn împlinit, și vei îndrăgi sportul, chiar dacă pentru scurt timp. Dacă nu îți place sportul, mergi într-o casă de oaspeți cu spa. Pentru organism nu importă în ce moment al anului se va încălzi în băile de nămol, va face măști și masaje, dar înainte de Crăciun (Anul Nou, Ziua Îndrăgostiților etc.), va fi foarte folositor atât pentru femei, cât și pentru bărbați, să întinerească puțin ți să-și împrospăteze aspectul exterior și organismul în general.

Să pleci după soare în țările calde este, de asemenea, foarte bine. Încălzește în special sufletul gândul la colegii și prietenii, care frământă zăpada în orașul înghețat, în timp ce tu te tăvălești pe plajă. Doar fii atent cu aclimatizarea – există un risc de a prinde o răceală la întoarcere: bea vitamine și îmbracă-te mai călduros în prima săptămână după vacanță.

Cu toate acestea, nu este neapărat să umbli într-o căciulă mai groasă. Poate că vor fi niște mănuși cu un deget colorate, o eșarfă cu dungi multicolore sau niște cizme roz. Principalul lucru – să ai în garderoba ta de iarnă cel puțin un lucru de culoare aprinsă neobișnuit sau amuzant. Acest „truc” îți va ridica dispoziția, te va încărca cu energie și va atrage atenția celor din jur. Noi de multe ori refuzăm culorile aprinse în îmbrăcăminte din considerente de soliditate. Astfel de culori sunt privilegiul hainelor pentru copii. Aceasta este ceea ce ar trebui să folosești iarna. La urma urmei, copiii iubesc iarna mai mult decât adulții, ei sunt capabili să se bucure de orice fleac: și de datul de pe deal cu sania, și de pantalonii uzi după asta. Doar un singur lucru de culoare aprinsă te va ajuta să îți amintești copilăria, să obții o ușurință și să te predai în puterea distracției și nebuniei de iarnă, și, în plus, te vei încălzi.

Îți poți imagina cât de multe seri de iarnă lungi ne așteaptă? O sută douăzeci și una! Dacă nu socotim ziua de Crăciun, care, probabil, nu va dura mult timp și va fi plină de treburi, reiese că sunt o sută douăzeci. Și tu vrei să le petreci în singurătate? Începe mai repede vreo relație! Un om confortabil, cald, plin de viață te încălzește nu mai rău (ci chiar mai bine) decât coniacul cu o farfurie de borș fierbite, te va înveseli mai eficient decât solarul și te va ajuta cu succes la lupta împotriva greutății excesive. Ce să mai vorbim de faptul că o persoană este nu doar un înlocuitor demn al televizorului, dar și un partener excelent pentru vizionarea aceluiași televizor. Poate că te va scoate la o plimbare înainte de a merge la culcare, va arunca cu bulgări de zăpadă în tine sau vă veți tăvăli amândoi în zăpadă, va aduce murdărie în holul, pe care numai ce l-ai spălat și va bea întregul conținut al barului tău, dar, în schimb, el poate merge la farmacie – pentru vitamine, sau poate turna o baie fierbinte – cu spumă parfumată și cu siguranță nu te va lăsa sa te plictisești și să fii trist. Pe lângă altele, psihologii spun, că relațiile „de iarnă” – sunt cele mai puternice, iar dacă perechea a reușit să supraviețuiască cel mai rece și deprimant timp și nu s-a despărțit, atunci o astfel de relație are un viitor serios. Însă, dacă conținutul barului și pacea sufletească îți sunt mai scumpe decât aventurile amoroase – cumpără-ți un câine sau o pisică. Aceștia sunt aproape la fel de calzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *