CINE ÎȚI RIDICĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ?

36 – Procentul persoanelor între 19 și 49 de ani care și-au făcut un vaccin antitetanos în urmă cu 10 ani sau mai mult. Sursa: CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul bolilor, SUA)

În filmele porno, asistentele sexy cresc tensiunea băr­ba­ților. În viața reală, nu. Asistentele nu determină ace­eași creștere a tensiunii arteriale (TA), așa-numita hipertensiune de halat alb, observată în cazul medicilor, spun cercetătorii britanici. Când acestea au efectuat consultul, pacienții au avut o valoare a TA sistolice și diastolice cu circa șapte, respectiv patru puncte mai scăzută, față de când o făcea un doctor. „Ar putea fi echivalentul dintre a obține sau nu o prescripție inutilă“, spune Christopher Clark, autorul studiului. Roagă o asistentă să-ți ia tensiunea – chiar dacă medicul a făcut-o deja.

Ieși basma curată

Ai hipertensiune? Redu consumul de sare și încearcă una dintre soluțiile de a-ți scădea tensiunea prezentate mai jos:

1. De trei ori pe săptămână efectuează, timp de 40 de minute, un antrenament cardio la 60-65% din rata maximală a bătăilor inimii.

sistolică −7,  diastolică −9 

2. Relaxează-te cu o oră de tai chi, șase zile pe săptămână, timp de 12 săptămâni.

sistolică −6

3. Timp de o lună, consumă în fiecare zi lucrătoare un prânz de 600-650 de calorii, cu 150 de grame de legume și mai puțin de 18 grame de grăsimi.

sistolică −6,  diastolică −8

Surse: Journal of American College of Cardiology, Clinical and Experimental Hypertension, Lipids in Health and Disease 

Pericolul Evită fast-food-ul! Un studiu efectuat la Johns Hopkins arată că persoanele care au depășit cantitatea zilnică de 1.400 de miligrame de fosfor au fost cu 40% mai predispuse să moară în decursul a 15 ani.

Mai taie din fosfor

În exces, fosforul afectează vasele sangvine și crește riscul de boli cardiace, spun cercetătorii. „Așadar, evită produsele care conțin multe ingrediente pe bază de fosfor, cum ar fi cola sau mezelurile“, spune dr. Myles S. Wolf, director al Center for Translational Metabolism and Health de la Universitatea Northwestern. Corpul tău absoarbe aproape tot fosforul din aditivii fosfați. Versiunea naturală a mineralului, din alimente precum ouăle și legumele, este absorbită mai încet.

Evită pericolul

Un studiu de la Universitatea Michigan arată că triclosanul, o substanță din săpun care «ucide» mi­­­­­crobii, atrage bacteriile în corpul tău. Persoanele cu urme de triclosan în mucoase aveau un risc crescut de a dezvolta stafilococ auriu în nas. Sub­­­­­stanța poate face stafilococul mai „lipicios“, permițându-i să colonizeze mucoasele. Evită săpunurile și pastele de dinți cu triclosan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *