Ce să faci dacă te-a înțepat o albină sau o viespe: ghid

bee

Poate că veninul de albine nu-ți va provoca foarte multe probleme, dar îți va strica ziua cu siguranță. Citește, cum să acționezi pentru a reduce consecințele acestuia.
Trebuie să știi: când te înțeapă albina este obligatoriu să elimini mai întâi acul lăsat de albină. Și iată de ce: „Acul are o cavitate cu venin, deci cu cât mai repede îl elimini, cu atât mai puțin venin va ajunge în sânge” – explică angajatul departamentului de urgență din Centrul Medical Lengona de la Universitatea din New York Reshma Patel. Conform studiului realizat de Universitatea din Arizona (SUA), mai mult de 90% din veninul din acul albinei pătrunde în sânge în timp de 20 de secunde după înțepătură.
Așadar, încearcă să elimini acul cât mai curând posibil. Poți utiliza colțul unui card de credit, vârful unui cuțit sau o pensetă. Cu unghia, la urma urmei. Dar ce nu ai folosi, fii atent: în primul rând, nu stoarce din ac mai mult venin și în al doilea rând, nu lăsa vreo infecție să intre în rană. După ce îndepărtezi arma inamică, spală locul înțepăturii cu apă și săpun. Dacă în acest loc ai o senzație de arsură, iar înroșirea și umflarea nu dispar, aplică o compresă rece, sau mai bine gheață. Ține 10 minute, după asta îndepărtează gheața pentru 10 minute. Acest lucru se face pentru a încetini reacția și a ameliora durerea. Dacă simptomele nu dispar, repetă procesul de câteva ori. În cele mai multe cazuri, totul trece în câteva ore. Dacă dorești să accelerezi un pic procesul, medicii recomandă să ridici în sus partea corpului, unde ai fost înțepat. Acest lucru încetinește fluxul de sânge și umflarea dispare.
Și ultimul pas: aplică pentru mâncărimi o cremă antiinflamatoare, cu hidrocortizon (întreabă la farmacie). Însă, dacă ești alergic la așa lucruri, nu vei putea face nimic fără un antihistaminic. Important: deosebit de atenți trebuie sa fie cei, care au avut șoc anafilactic: dacă organismul a reacționat astfel la un alergen, este posibil să reacționeze în același fel și la altul, în cazul dat, la veninul de albine. Semnele unei reacții alergice grave – umflarea gâtului, limbii sau ochilor, dificultăți de respirație, greață, starea de vomă sau diaree, amețeli și pierderea conștienței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *