Băuturile de zi cu zi, care pot dăuna

gazi

Dacă la alegerea alimentelor sănătoase trebuie să fii atent, atunci de ce nu ai grijă de ceea, ce tu bei? Am pregătit o listă despre produsele, cu ajutorul cărora noi nu recomandăm să-ți potolești setea.
Chiar și cei mai precauți oameni, în ceea ce privește dieta lor, uneori, își permit câte ceva nu prea sănătos. Există, de exemplu, un termen – „cheat meal”, care a devenit popular, inclusiv, datorită lui Dwayne „Stânca” Johnson. Acest termen este folosit pentru a descrie cazul, când în mijlocul unei diete stricte, îți permiți o singură dată să mănânci prea mult. Același lucru se poate spune și despre băuturi. Îți poți permite să bei ceva dulce, dar fă-o rar, și fii capabil să lucrezi pentru a prelucra ceea ce ai băut. Dacă te concentrezi la arderea grăsimilor, și în fiecare zi îți potolești setea cu apă dulce carbogazoasă, atunci îmi pare rău, prietene, dar vei rămâne tot așa de gras cum erai. Ca să nu te întrebi mult timp, ce este folositor și ce este dăunător, noi îți spunem deodată: cea mai bună băutură – este apa pură, și anume din sticlă. Iar dacă vrei să afli, ce nu ar trebui să bei și de ce ai nevoie de apă anume în sticlă – citește mai jos.

Cafea cu arome

În nici un fel nu poți renunța la cafeaua, ce are un miros de gem de afine sau de coajă de portocală? Este timpul să te lași de acest obicei! Conform unui studiu realizat de organizația de sănătate Environmental Working Group, în cazul în care există posibilitatea de a alege între produsele cu adaos de arome artificiale și naturale, cumpărătorul va alege mai degrabă a doua.

Și, în zadar, fiincă este necesar să alegi produse fără nici un fel de arome. Și suplimentele naturale, și cele artificiale, conțin aceleași elemente chimice. Adesea, în astfel de produse poți găsi aproximativ o sută de produse chimice amestecate, care conțin solvenți, emulgatori și conservanți, pe lângă aceleași arome. Dacă dorești să diversifici gustul cafelei, mai bine adaugă niște condimente naturale în timpul pregătirii.

Coca Cola dietetică

Este bine cunoscut faptul, că apa carbogazoasă dulce, supraîncărcată cu zahăr – sunt foarte dăunătoare și chiar periculoase pentru organism. Dar, până când publicitatea nu a reușit încă să te inducă în eroare, îți spunem, că băuturile răcoritoare dietetice nu sunt deloc mai sănătoase. Oamenii de știință au dovezi, că fanii colei fără zahăr – sunt întocmai cele mai importante victime ale băuturii dăunătoare. Timp de o perioadă de studiu, care a durat 10 ani, americanii au descoperit, că subiecții, care au dat preferința colei dietetice, sunt cei mai predispuși la obezitate, diabet și alte boli teribile. În cazul, în care această cunoaștere nu este de ajuns pentru tine, iată încă o informație: oamenii de știință de la Harvard spun, că îndulcitorii artificiali pot afecta papilele gustative astfel, încât vei dori mai mult și mai mult zahăr.

Suc concentrat din fructe sau smoothie cu conservanți

Dacă pe ambalaj este scris, că în interior este – 100% suc de fructe, aceasta nu înseamnă, că băutura este bună pentru sănătate. Pe site-ul ziarului Guardian a fost publicat recent un articol, în care se scria, că smoothie-urile și sucurile – sunt o nouă colă, dacă ne uităm la conținutul de zahăr în ele. Mulți oameni cred, că dacă zahărul are originea de fructe, totul e ok, nimic dăunător, dar iată unde-i adevărul: orice fel de zahăr poate provoca obezitatea. Dacă ți-i dor de sucul de fructe, cumpără câteva fructe proaspete, care conțin fibre. Chiar dacă luăm în considerare faptul, că smoothie-urile conțin o anumită cantitate de pulpă de fructe, acestea nu sunt atât de bine absorbite de către organism, ca fructele întregi.

Apă cu arome

Dacă ești un fan al alimentației sănătoase, tu, cel mai probabil, între apa carbogazoasă dulce și apa obișnuită cu aromă de lămâie, vei alege a doua, deoarece este apă și are mai puțină chimie. Și iată că nu! Apa cu arome și gusturi de diferite fructe conțin, la fel, o cantitate considerabilă de zahăr, îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, arome chimice, chiar și coloranți alimentari. Pe scurt, dacă te-ai săturat să bei pur și simplu apă, mai bine adaugă în ea sucul unor câteva portocale sau altor fructe.

Lapte de migdale cu aditivi

Ai decis să treci de la laptele obișnuit la cel de migdale? Bine pentru tine, dar fii atent să nu cazi în prăpastie: orice variantă a lichidelor precum laptele, cu arome adăugate în mod artificial, cum ar fi vanilie – mai degrabă, că este supraîncărcat, cu tot același zahăr. De exemplu, laptele de migdale cu vanilie, care este la modă acum, conține aproximativ 13 grame de zahăr la pahar (nu litru!), în timp ce doza recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății – 25 de grame pe zi. Pe scurt, în cazul în care ai trecut la laptele de migdale – bea de migdale, dar nu toate prostiile.

Apa în sticle de plastic (da-da)

Da, noi știm, că tu numai astfel de apă și bei. Dar nu ar trebui! Conform unor statistici publicate recent pe site-ul agenției Bloomberg, numai în SUA, timp de un an se folosesc 17 milioane de barili de petrol pentru producția materialelor plastice pentru sticle. Și asta, în afară de combustibilul, care este ars pentru transportul acestei producții. În plus, majoritatea mărcilor de apă minerală ieftină, o produc cu ajutorul purificării apei de aceeași compoziție cu cea, care curge din robinetul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *